tiistaina, kesäkuuta 09, 2009

KESÄKUU 2009

kesäkuun 9. päivänä 2009

Ei ole viimeaikoina oikein irronnut tuo kirjoittaminen - eikä oikein irtoaisi nytkään, mutta kun joka puoleta kuulee valituksia ja vain valituksia Rautalampiyhteistyön sujuvuudesta perusturvan suhteen, niin päätin kirjoittaa mielipiteeni asiasta tähän blogiini ... nimittäin asialle tarttes tehdä jotain, sillä Rautalampi on toimintatapansa näyttänyt!!!

Rautalampi isäntäkuntana ja Vesanto siinä mukana – ihmettelemässä - kuinka asioita hoidetaan! Ja niitähän hoidetaan ja meitä viedään kuin pässiä narussa oikein isännän elkein ja me vain ihmettelemme ja vikisemme?

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteutuksen tässä vaiheessa on varmasti paikallaan pysähtyä Vesannolla pohtimaan kysymystä, millaista tulevaisuutta me täällä haluamme?

Haluammeko teknokraattisesti ylhäältä hallinnoitua isäntää (Rautalammin päättäjät vs. perusturvalautakunta) ja siihen kuuluvaa keinotekoista hallintokulttuuria? Vai haluammeko ”ihmisen mittaista”, pitkään historialliseen jatkuvuuteen, omaan vahvaan paikallisidentiteettiin ja aktiiviseen kansalaisyhteiskuntaan nojaavaa koti-kuntaa?

Mielestäni nykyisellään Rautalampi-Vesanto yhteistyössä ei ole paikallisidentiteetistä tai kansalaisyhteiskunnasta häivähdystäkään ei ainakaan täältä Vesannolta katsoen. Voidaan tietenkin kysyä, että onko se ylipäätään tarpee, sen identiteetin ja kansalaisyhteiskunnan säilyttäminen?

Erityisen ongelmallisena näen hallinnollisen paikallisidentiteetin huomioimisen puutteen ja sen vaikuttavuuden pitkälle ammatillista erikoistumista edellyttävällä toimialalla, kuten mm. terveyden- ja sairaanhoito ovat. Kaikki perusturvaan liittyvät päätökset tulevat ylhäältä annettuina – vesantolaisia kuulematta!!???!

Miten siis uudessa – tai itse asiassa jo muutaman kuukauden vallitsevassa – tilanteessa asukkaiden itsehallintoperiaate kykenee toteutumaan. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen keskeinen tavoite – palveluiden turvaaminen – ei nimittäin voi poistaa tarvetta huolehtia myös kunnallisen toiminnan perustan, asukkaiden itsehallinnon kehittämisestä.

On selvää, että edustuksellinen eli vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden varaan rakentuva päätöksentekojärjestelmä säilyy nähtävissä olevassa tulevaisuudessakin kunnan hallinnon pääperiaatteena.

Minulle (ja monelle muulle vesantolaiselle) on kuitenkin tullut sellainen käsitys, että luottamushenkilöiden varaan - perusturvaan rakennettu - päätöksentekojärjestelmä ei toimi Vesannolta Rautalammin suuntaan, ei sitten alkuunkaan. Kaikki päätökset tehdään yksipuolisesti Rautalammilla ja Vesannolla vain ihmetellään!

Yksi lähtökohta kuntayhteistyölle on kuitenkin ollut myös luottamushenkilöiden työmenetelmien ja luottamustoimen hoidon edellytysten parantaminen. Nyt (toimimaton) luottamushenkilöhallinto ei enää riitä takaamaan yhtäältä asukkaiden riittävän vaikuttamismahdollisuuden toteutumista ja toisaalta kanavoimaan huonosti toimivan järjestelmän kautta asukkaiden tarpeita, toiveita,ideoita ja panosta. Tähän ajatukseen olen päätynyt, koska katson Rautalampilaisten ydinpäättäjien johtavan kaikkea perusturvayhteistyötä, ohitse yhteisen perusturvalautakunnan.

Siksi tarve kehittää ja vahvistaa suoran demokratian keinoja on noussut aivan uudella tavalla tarpeelliseksi. Mahdollisuudet suoran ja osallistuvan demokratian keinojen käytöstä isäntäkunta Rautalampea kohtaan ovat olleet olemattomia. Nyt on vesantolaisten päättäjien vuoro ja tarve kehittää ja vahvistaa suoran demokratian keinoja ja viheltää perusturvayhteistyö poikki ja mahdollisimman pian. Toivottavasti jämäkkyyttä riittää.


PARIT AJATUKSET:

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

Pahinta pelkuruutta on se, että tietää, mikä on oikein, eikä tee sitä.