tiistaina, huhtikuuta 25, 2017

Kuopio kotikaupunkina

24.4.2017
Kuopioon muutto 2016
Nyt vuotta myöhemmin moni asia on toisin, mutta entistäkin on jäljellä. Kun vuosi sitten tulimme myyneeksi Pappilan Wanhan Navetan, tuon navetan, joka oli ollut kotimme Vesannolla pidempään kuin ensimmäisen vuosikymmenen – navetta on toki muutettu nykyajan vaatimustasoa myötäileväksi omakotitaloksi, joka sijaitsee Vesanto-järven rannalla.
Omakotitalomme myynnin myötä keväällä 2016 muutimme kerrostaloon Kuopioon satama-alueelle ja vielä toinen muutto saman vuoden elokuun lopulla, niin ikään, kerrostaloon Satama-Väinölänniemi alueelle. Kallavesinäkymät molemmista asunnosta, siis lähijärvi vaihtui Vesanto-järvestä Kallavedeksi - järvinäkymä säilyi.  Tekemämme ratkaisun näemme hyvänä vielä – näin - vuosi jälkeen muuton. Muutot sinällään olivat kokolailla mieleenpainuvia – vaatien sekä henkistä, että fyysistä ponnistelua. Olemme molemmat vesantolaissyntyisiä ja asuneet pisimpään juuri Vesannolla. Ei lähtö Vesannolta ollut mitenkään itsestäänselvyys, mutta ei muutto Kuopioon tuntunut myöskään mitenkään kaukaiselta.
Työmatkat pyörähtivät vaimon kanssa täysin eritahtisiksi tai paremmin roolit vaihtuivat ja pendelöinti, eli kuntarajat ylittävä sukkulointi kodin ja työpaikan välillä jatkuu perheessämme. Jatkuu toisin kuin aikaisemmin: kuljettajaroolit puolisoiden välillä vaihtuivat, kuten myös ajosuunta välillä Kuopio-Vesanto vaihtui päinvastaiseksi Soilin aloittaessa ajaa työmatkaa Kuopio-Vesanto-Kuopio, kun taas minä olen työssä kotipaikkakunnallamme. Molempien työpaikat säilyivät ennallaan.
Suomessa tehdään päivittäin yli 2,4 miljoonaa työmatkaa. Noin kolmasosa työmatkoista – 760 000  – suuntautuu asuinkunnan ulkopuolelle. Voin vain veikkailla mitä sote- ja maakuntauudistuksen myötä tapahtuu pendelöinnille. Veikkaukseni on: pendelöinti lisääntyy ja työmatkoja tehdään entistä enemmän naapurikuntiin ja sitä kauemmaksikin tehtävien työmatkojen määrän näkisin kasvavan entisestään.
Liikenneviraston selvityksen (2013) mukaan 75 prosenttia työmatkojen kilometreistä taittuu omalla autolla, 22 prosenttia julkisilla liikennevälineillä ja vai kolme prosenttia kävellen tai polkupyörällä. Osa vaihtaa paikkakuntaa pysyvästi työn takia, osa on valmis pitkään työmatkaan työllistyäkseen.
Olemme varmaan jonkinlaisia tilastomuuttujia, sillä kummankaan meidän työpaikat eivät ole vaihtuneet, vaikka olemme vaihtaneet paikkakuntaa ja toinen käy työssä kotipaikkakunnalla kuten ennenkin ja perheessämme pendelöinti jatkuu - silti moni asia on toisin.