sunnuntai, tammikuuta 24, 2021

Kuulua vai olla kuulumatta?

Aluksi pari pohdintaa. Millainen on laskelmoiva ihminen --> kaavailla tai suunnitella itsekkään ovelasti mahdollisuuksiaan tai toimintaansa (=suom. sanakirja) ja millainen psykopaatti --> ominaisia piirteitä ovat, pinnallinen viehätysvoima, itsekeskeisyys sekä myötäelämiskyvyn, syyllisyydentunnon ja pidäkkeiden puute (=wikipedia)]. Psykopaatit pystyvät esittäytymään ja esiintymään miellyttävinä ja jopa hurmaavina hurmaten helposti ”uhrinsa”. Siis sidosryhmäajattelijoihin voi kuulua keitä vaan, mutta myös laskelmoivia että psykopaatti -tyyppejä. Mihin joukkoon itse kuulun tai haluat kuulua - pohdiskellaampa sitä?? 

Lähtökohtaisesti oman sidosryhmänäkemykseni ja ajatteluni taustalla on R. Edward Freemanin sidosryhmäteoria. Freeman on yksi sidosryhmäteorian kuuluisimmista kehittäjistä, joka on yhdistänyt sidosryhmäjohtamiseen yhteiskuntavastuuajattelun. Sidosryhmäajattelun haasteeksi nousee se, millä perusteella sidosryhmien vaatimuksia priorisoidaan?

Näin sidosryhmäajattelijana ihmisten omiin vaatimuksiin ja tarpeisiin perustuva priorisointi on ajatusteni fokuksessa, kun pohdiskelen kohtaamieni ihmisten toimintaa ja  heidän kannanottojaan eteemme tulevien asioiden ja kysymysten yhteydessä - myös menneiden. Amerikkalainen sidosryhmäajattelu suuntautuu helposti ja vahvasti taloudelliseen ajatteluun ja omien etujen turvaamiseen, kun taas suomalainen sidosryhmäajattelu suuntautuu enemmän sidosryhmäverkoston sisäiseen ajatteluun, joka on dynaaminen ja joustavasti muuttuva ja jonka odotuksiin voidaan vastata ja joiden arvot ja odotukset tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa.

Yleisesti puhutaan yhdestä sidosryhmäteoriasta, jonka sisälle voidaan ajatella muodostuneen erilaisia koulukuntia ja ”alateorioita” riippuen vähän siitä missä kontekstissa mikin asia nousee esille. Hiukan kärjistäen koulukunnat voidaan jakaa kahteen ryhmään: moraaliseen ja vanhempaan strategiseen koulukuntaan. On hyvä pohtia mitä tässä yhteydessä tarkoittaa strateginen ja mitä moraalinen? Strategiseen liitetään useasti  tehokkuus, kasvu, kannattavuus [pikavoitot :)] siis ei niinkään arvon tuottaminen, kun moraaliseen taas liitetään pitkän aikavälin arvon tuottaminen, kestävän talouskehityksen luominen ja sosiaalinen vastuu. Molempien ryhmien yhteinen nimittäjä on menestyminen – vähän eri menetelmin.   

Menestyksestä puhuttaessa laskelmointi ja laskelmoiva ihminen nousee herkästi asteikossa korkealle. Silti useasti menestys syntyy tekemisestä, jossa on mukana sydän ja tunne, olkoon se sitten ahdistusta, sydänsurua, riemua, innostusta tai melkein mitä tahansa, jota on vaikeaa laskelmoinnin keinoin toteuttaa – yrittää kyllä voi. Kun mukana on sydän ja tunne ja kun siihen lisätään nöyryys syntyy melkoinen ”koktaili”. Syntyneen ”koktailin” hyötyjä ja vetovoimaisuutta voisimme me kaikki [psykopaatit, laskelmoivat yms.] pohdiskella enemmän omissa postauksissamme ja ulostuloissamme nöyryyden näkökulmasta.       

Nöyryys kuuluu osana hyvää tiedettä - tieteen tekemistä. Tieteen tekeminen vaatii nöyryyttä luovuttaa tutkimuksensa ja artikkelinsa vertaisarvioitavaksi, joka tarkoittaa tutkimuskohteen ja tutkimustulosten luovuttamista ja luopumista jopa omasta teoriasta, jos sen selitysarvo näyttäytyy viime lopuksi puutteellisena. 

keskiviikkona, tammikuuta 20, 2021

Muutos on aina mahdollinen!

Tänään 20.1.2021 klo 18.59 [Suomen aikaa] se päättyy, päättyy se, mikä alkoi neljä vuotta sitten valtaan tulolla ja vähemmällä äänimäärällä kuin kilpailijansa, sillä Hillary Diane Rodham Clinton sai tuolloin 65 844 954 ääntä [48,2%] ja kilpailijansa, joka voitti, ja josta tuli Yhdysvaltain 45. presidentti Donald John Trump 62 979 879 ääntä [46,1%] ja hänen valtakautensa päättyy tänään klo 18.59.

Hesarissa Anna-Sofia Berner kirjoittaa [20.1.2021] Trumpia käsittelevässä esseessään mm: ”Jos ette taistele hullun lailla, teillä ei pian ole enää kotimaata”. Edellä kerrottu liittyy Trumpin loppiaisena pitämään puheeseen, jonka jälkeen Trumpin kannattajat ryntäsivät Capitolille tappelemaan ja valtasivat kongressirakennuksen.

Toisessa Hesarin uutisessa [Pekka Mykkänen] käsitellään tänään klo 19.00 [Suomen aikaa] virkavalansa vannovaa presidentti Joseph Robinette ”Joe” Bidenia [äänimäärä 2020 vaaleissa 81 268 867 ääntä (51,3%) ja Trumpin 74 216 747 ääntä (46,9%)]. Artikkelissa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Markku Henriksson sanoo ”On siinä vanhalle miehelle hommaa”. Viitaten tällä valtaan nousevan presidentti Biden Jr:n olevan 78-vuotias eli Yhdysvaltain historian vanhimman presidentin. Henriksson toteaa myös ”Senaatissa melkein kaikki jäsenet ovat olleet tekemisissä Bidenin kanssa. Ja hänellä on taitavan, rauhallisen ja diplomaattisen neuvottelijan maine”.

Luettuani kokonaisuudessaan Hesarista edellä mainitut artikkelit tuli, jostain syystä, mieleeni joistakin johtamiskirjoista tuttu toteamus: Yritykseen, jonka ilmapiirissä on toivomisen varaa [kriisejä], tilataan yleensä ilmapiiritutkimus. Nyt Bidenin valtakauden alussa amerikkalaisen yhteiskunnan ilmapiirissä on varmaan sen verran toivomisen varaa [kriisejä], että ilmapiiritutkimukselle olisi ehkä tarvetta. 

Näin arkijärjelläni, kun muuta ei ole, ajattelen ilmapiiritutkimuksen tekoa hyvin ongelmakeskeisenä. Yleensä ihmiset eivät halua ilmapiiritutkimuksia, mutta kun on pakko, niin he alkavat miettiä mm. miksi meillä on asiat pielessä, he väistämättä joutuvat loukkaamaan toinen toisiaan, he loukkaantuvat itse ja kokevat, että heitä syytetään epäoikeudenmukaisesti. Tämä johtaa helposti lisääntyviin ongelmiin. Tästä voin vetää johtopäätöksenä: mitä enemmän me haemme syitä, sitä kauemmaksi me joudumme varsinaisen ongelman ratkaisusta - se on vaarallista puuhaa!

Hesarin artikkelin [Mykkänen] mukaan Bidenin kauden alussa hänellä on kuusi alkua vaikeuttavaa kriisiä: korona, virastojen koronamaskipakko, koronarokotukset, Pariisin ilmastosopimus, WHO, Keystone XL -öljyputkihanke ... itse lisään luetteloon seitsemänneksi Trump. Näitä kriisejä ei korjata ilmapiiritutkimuksilla, mutta muutos on aina mahdollista. Lycka till!